dijous, 16 de febrer del 2012

Coca de llardons!

Ja s'acosta la quaresma... això vol dir que avui és Dijous Gras!!! I que toca menjar avui? Coca de Llardons.
I aquest matí, quan he sortit a passejar la Pet, he passat per davant de moltes pastisseries que venien coca de llardons (encara que podria molt ben ser que avui no fos dijous gras, per que ja fa un parell de setmanes que venen bunyols de quaresma!). I se m'ha acudit: "i com és que no hem provat mai de fer-ne??" Així que cap a casa a buscar la recepta! Llavors cap a comprar els llardons i el que em faltava, i de cap cap a l'obrador!
Va portar una mica més de feina per què vaig decidir fer la pasta de full, però, si la compres ja feta, es fa en un tres i no res!!! La recepta de la massa la vaig treure de la nostra bíblia culinària, que és el llibre de la Montserrat Seguí, "cuinar és senzill". I com diu ella, que potser és una de les pastes més difícils de fer, però si es segueixen els passos de la recepta no ho serà pas. I te raó! Ara, és molt desestressant!!! Ja veureu el perquè!
I la de la coca del blog de capçalera cuina per llaminers.




I pels Catarrerus, a mode d'anècdota, els llardons que vaig comprar eren d'Aiguafreda!!! No hem anat a la festa major, però els hi comprem llardons!

Recepta

  • Per a la pasta fullada:
    • 300 g de farina
    • 1 cc rasa de sal
    • 1 cc rasa de sucre
    • 10 cs d'aigua (uns 170 cc)
    • 250 g de margarina (jo ho vig fer amb mantega)
  • Per a la coca:
    • 100 g de llardons trinxats fins
    • sucre al gust
    • pinyons
    • 1 ou
    • licor sec (com ara anís)
  1. Per a la massa: fem un volcà amb la farina. Posem a dins l'aigua, la sal i el sucre. Ho pastem amb les mans. sense treballar-la massa, fins que quedi unida.
  2. En farem una bola, i l'enfarinarem. La deixarem reposar 5'.
  3. Traiem la mantega de la nevera. I la treballem a cop de corró fins que quedi amb forma rectangular amb 2 cm. d'alçada (paral·lelepípede per als matemàtics ;p).
  4. Un cop reposada, estirem la massa amb l'ajuda del corró. Ha de quedar més o menys rectangular, i d'uns 3 mm. de gruix.
  5. Posem-hi la mantega al centre, i l'embolcallem amb la massa com si emboliquessim un regal, com un paquet. I, a cop de corró, l'aplanem una mica. I tot seguit l'estirem amb el corró, que es vagin estenent massa i mantega. Ha de fer uns 50cm. per 20.
  6. La dobleguem fent-li tres plecs i li donem un quart de volta. I la tornem a estirar, primer a cops de corró i amb el corró.
  7. Li tornem a fer els ters plecs, i la posem a reposar 10' a la nevera embolicada amb un drap.
  8. Repetim el procés dos cops més, posant-la a refreda els pertinents 10 minuts. I ja tindrem feta la massa! I després de tants cops de corró una mica més relaxats!  ;p
  9. Per a la coca: Posem a calentar el forn a 200ºC
  10. Amb el corró, estirem la massa sobre l'obrador. I la pintem  per sobre amb el licor.
  11. En el terç central de la massa hi escampem la meitat dels llardons amb una mica de sucre.
  12. Dobleguem un dels terços laterals a sobre del central, i passem una mica el corró.
  13. Pintem per sobre amb una mica del licor, i posem els llardons restants, i altre cop una mica de sucre. Tot seguit pleguem l'altre terç a sobre. I passem altre cop el corró.
  14. I, per acabar, pintem amb l'ou batut per sobre, posem una mica de sucre i els pinyons que volguem.
  15. Enfornem uns 20-25', fins que quedi torradeta. (Naltros vam tenir algun problema de cocció, per què se'ns va torrar de sobre però de sota va quedar crua. Per`+o ho vam arreglar enfornar-la de nou només escalfant-la per sota. Penso que la solució és aquesta,posar-la a mitja alçada, amb l'escalfor per sota. Ja ho confirmarem quan ho tornem a provar!). I ja la teniu!!!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada